ASAMBLE

Sanat Konuşmaları: Olgu Ülkenciler & Zeki Coşkun
06.11.2019

Bilsart, 06 Kasım – 16 Kasım tarihleri arasında Olgu Ülkenciler’in “Asamble” isimli solo sergisine ev sahipliği yapıyor.

NATO asamblesi… Teşekkürler konuşması, önce askerlere, sonra sınırlara sonra o sınırları yaratanlara teşekkürler. Yapılan fedakârlıklara teşekkürler… Karada Afganistan’dan Kosova’ya, denizde Kuzey Atlantik’ten Akdeniz’e… Havada da Baltık’tan Türkiye’ye…

Tüm bu konuşmalar yapılırken binlerce insanın hayatını kaybettiği sularda NATO gemileri yüzmekteydi. Tüm bu konuşmalar yapılırken Afganistan’dan Pakistan’a, Irak’tan Libya’ya birileri kendi demokrasilerini, kendi özgürlük anlayışlarını, kendilerinden olmayan halklara dayatmakta, o halkların topraklarına pervasızca saldırmaktaydılar.

Bu videoda iki katmanlı bir görüntü izlemektesiniz. Biri tüm bu pervasız ve akıl almaz zulmün yaratıcıları, digeri ise bu zulme maruz kaldıkları için yurtlarından ayrılmak zorunda kalan halklar.

Tam da bu iki katmanlı hali kırmamız gerekiyor. Saygı duruşu yapan katillerin sessizliğinde Pakistanlı bir babanın kızıyla 4000 km uzaktan yaptığı konuşmanın sesini duyuyoruz. Bu ses aynı zamanda, ülkeleri yakılıp yıkılan, talan edilen ve sadece insanca bir yaşam umuduyla yola çıkıp Akdeniz’in, Ege’nin karanlık sularında boğulan binlerce insanın ve hepimizin sessizliğidir.

Olgu Ülkenciler, 2016

OLGU ÜLKENCİLER hakkında:

(1981, İstanbul)

Olgu Ülkenciler, Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümünde lisans ve yüksek lisansını tamamlamıştır. Sanatçı, ilk dönem işlerinde, kendi toplumsal konumu çerçevesinde yetişkinlik, kadınlık, cinsellik, şehirlilik ve bireylik hâlleri ile yüzleşir. 2007 yılından sonra modern gündelik manzaralar, toplumsal bir eleştiri süzgecinden geçerek işlerine dâhil olmaya başlar. Sanatçı, seri halinde oluşturduğu işlerine düşünsel bir zemin seçer ve düşünceyi destekleyecek bir plastik tavır yaratır. Geometrik elemanlar, motifler ve tipografi gibi grafik unsurlarla beslenen resmini, hizmet ettiği düşüncenin eleştirel aksına göre renk ve teknik uyarlama ile geliştirir. Son yıllarda ise “yeniden inşa” ve “insan” meselelerine odaklanan sanatçı, “insansızlaştırma” üzerine kurulu postmodernist anlatıların bitişini “yeniden inşa” ve “yeni insan” kavramları üzerinden kurgular. “İnsanlığın Yıldızının Parladığı Anlar” (2018), “Zevkli Rezalet” (2013), “DasFenomen” (2011), “Ev Kızı” (2009), “Made in Ülkenciler” (2006) isimli beş kişisel sergisinin yanında çok sayıda ulusal ve uluslararası karma sergide yer almıştır. Sanatçı, İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor.