LENS’21

Küratör: Mixer
SENKRON ‘Eş Zamanlı Video Sergileri’
15 Nisan – 30 Nisan 2021

Sanat Konuşması: Ali Şentürk & Melis Golar
16.04.2021

Bilsart, Mixer küratörlüğünde gerçekleşen Lens’21 sergisi kapsamında Ali Şentürk’ün ”hafif derinlikte açığa çıkan birtakım ihtimaller” isimli çalışmasına 15 Nisan – 30 Nisan 2021 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor.

2010-11 yıllarında gerçekleşen bu düzenleme, iki dolap ve üç videodan oluşmaktadır. Sağ ve solda bulunan iki dolaptan birincisinde bazen gergin bazen sakin bir şekilde etrafı izleyen gözler, ikincisinde ise kendini stres içinde sıkıp bırakan eller bulunmaktadır. Son birkaç yılda neredeyse tüm dünyada tecrübe edilen belirsizlik, tedirginlik ve yeni hayatta kalma stratejileri bizlere alışık olmadığımız bir düzensizlik öğretti. Hafif derinlikte açığa çıkan birtakım ihtimaller çalışması, intiharın ilk 5 dakika ve 5 yılı arasındaki kısa zaman diliminin bir duygu dökümü denebilir. Yerleştirme, genellikle devlet dairelerinde kullanılan metal evrak saklama dolaplarına yer veriyor. Tam da olmam gereken yeri sağlayacak bu dolap; soğuk, karanlık ve her türlü sır gibi içerideki olasılıklarımı saklayabileceğim bir yer. Fakat önce birkaç adım geri çekilip bedeni parçalar halinde izlemenin keyfine varmalı. Aslında bu izleme hali kimsenin birbirine söylemediği bir şeyle; karşıdakinin acısından, mutsuzluğundan ve hatta başarısızlığından alınan keyifle alakalı. Bu keyif ile kendisini unutarak mutlu olan herkes için bir otoportre.

ALİ ŞENTÜRK HAKKINDA

Ali Şentürk (d. 1985, Ankara) üniversite eğitimi ve yüksek lisansını Hacettepe Üniversitesi, Heykel Bölümü’nde tamamladı. Üretim prensibi olarak heykel, resim, fotoğraf, video, performans gibi alanları kullanır. Bazen kendinin ama çoğunlukla bir başkasının yaşamı ve deneyimini sanatın yorumlama, eğretileme ve kurgusal diliyle aktarır. Lisans eğitimi boyunca yoğun bir heykel/desen eğitiminin sonuncunda ortaya çıkan çalışmalar içeriğinden öte bir heykelin konstrüksiyonunu oluşturan ışık- gölge, boşluk, hacim gibi değerleri taşımasını amaçlar. Desenlerini ya da tuvallerini oluştururken filmler, anılar, şiirler gibi kişisel tarihinde yer eden duyguların kâğıda ya da tuvale izdüşümleri görülür. Desenlerine ek olarak Şentürk’ü oluşturan bir başka sanatsal pratik, araştırmaya dayalı proje çalışmalarıdır. Şentürk bu projelerinde öykü anlatımı rolünü üstleniyor. Eserleri hikayeye yeni bir görünüm ve yeni bir değer katıyor.

SENKRON ‘EŞ ZAMANLI VİDEO SERGİLERİ’ HAKKINDA

Türkiye genelinde eş zamanlı video sergileri hedefiyle yola çıkan SENKRON, aynı anda düzenlenecek ve merkezinde video sanatı olan sergi ve etkinlikler bütününden oluşuyor. Mixer ve Bilsart’ın öncülüğünde; İstanbul başta olmak üzere, tüm Türkiye’de sanat kurumlarının ve organizasyonların iş birliği ile, alanında umut vadeden bir etkinlik olma özelliği taşıyor. Video sanatını farklı mekânlarda görünür kılan; aynı zamanda video işlerin üretimine ışık tutan sanatçı, küratör, koleksiyoner ve sergi söyleşileri ile kapsamlı bir program önerisi sunuyor.

SENKRON’u organize eden ekibin içinde, oluşumuna öncülük eden Mixer’den Hamit Hamutçu, Bengü Gün ve Zeynep Bolat; Bilsart’tan Selman Bilal, Ceren Taşkent Acarol, Zeynep Tetik, Suay Aytaman, Açelya Kırmalı, Mahmut Uğur Çeker ve Eren Öner; aynı zamanda Versus Art Project’ten Leyla Ünsal ve Elgiz Museum’dan Zeynep Yavuzcezzar yer alıyor.