RÖPORTAJ

Çevrimiçi Sanat Konuşması: Işıl Eğrikavuk
25.07.2020

Bilsart, 16 Temmuz – 25 Temmuz tarihleri arasında Işıl Eğrikavuk’un “Röportaj” isimli çevrimiçi sergisini ve çevrimiçi sanatçı konuşmasını gerçekleştiriyor.

Sene 2008 ve ABD ölümcül bir salgın olan kuş gribinin eşiğinde. Ülkeyi sadece bir kişi kurtarabilir: 27 yaşında Iraklı bir doktor olan Anmaar Abdul-Nabi. ABD hükümeti tarafından bu ölümcül hastalığa bir tedavi bulması için ülkeye davet edilen Abdul-Nabi, Amerikalılar için yeni bir umut haline geliyor.

Bu yarı kurgusal video aslında iki ayrı röportajdan oluşuyor. Bir ekranda Abdul Nabi’nin TV muhabiri Anne Marie Berger ile olan röportajını, diğerinde ise sanatçı Işıl Eğrikavukla birlikte diğer röportaj için cevaplarını nasıl formüle etmesi gerektiği konusunda görüştüğünü görüyoruz. Video, 2003’ten sonra ABD’ye göç eden Abdul Nabi’nin gerçek yaşam öyküsünün dolaylı bir anlatımıdır. Kuş gribi metaforu üzerinden sanatçı Eğrikavuk, savaş, göç ve anavatan konularını tartışmaya açıyor.

IŞIL EĞRİKAVUK HAKKINDA

Murat Germen fotoğrafı bir ifade/araştırma aracı olarak kullanan, İstanbul ile Londra’da yaşayan ve çalışan, 1965 doğumlu bir sanatçı. Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde fotoğraf, sanat ve yeni medya dersleri vermekte. Fotoğraf, mimarlık, planlama, yeni medya ve sanat konularında birçok basılı/çevrimiçi yayını olan Germen, uluslararası platformda onlarca konferansa davet aldı. Sanatçının eser külliyatı; kentleşme ve mutenalaştırmanın etkileri, katılımcı vatandaşlık ve kent hakları, yerel kültürlerin belgesel sürdürülebilirliği, insanın doğada neden olduğu tahribat gibi konulara odaklanıyor. Skira (İtalya) ve MASA’dan (Türkiye) olmak üzere iki adet monografik kitabı yayımlandı. 90’ın üzerinde kişisel ve karma sergiye katkıda bulundu. Sanatçının farklı eserlerine ait 300’ün üzerinde edisyon, yurtiçi ve yurtdışındaki kişisel koleksiyonlara ve İstanbul Modern, Proje 4L Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi, Torun Çağdaş Sanatlar Merkezi (Polonya), Benetton Vakfı’nın Imago Mundi – İstanbul Codex, Yapı Kredi Kültür Sanat koleksiyonlarına dâhil edildi.