GHAZEL

TEKİNSİZ (KARTOGRAFYALAR)

Küratör: Yekhan Pınarlıgil
Sanat Konuşmaları: Ghazel & Yekhan Pınarlıgil
22.06.2022

Bilsart, küratörlüğünü Yekhan Pınarlıgil’ in yaptığı “Tekinsiz (Kartografyalar)” isimli sergiye 22 Haziran – 2 Temmuz tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor.

Tuhaf zamanlarda, tanımsız bir coğrafyalarda yaşıyoruz. Bir donemin sonu gelmiş sanki, belirsiz bir gelecek önümüzde, uçurum gibi, dibi görülmeyen sisli bir boşluk. Kurduğumuz, kurduğumuzu düşündüğümüz medeniyet, ihtiraslarımızla şekillendirdiğimiz bu uygarlık kaçınılmaz bir felakete doğru hızla ilerliyor. Düşmekle düşmemek arasındayız.

Bildigimiz, yaşadığımız toprakları terk ediyor, ihtiyaçtan ibaret bir yolculuğa çıkıyoruz. Geldiğimiz yer belli gideceğimiz yol meçhul, varış noktası yok. Güvensiz bir bölgede, rehbersiz ilerliyoruz, bir Sovyet bilimkurgusunun tam ortasındayız. Zaman ve mekan tekinsiz.

Anne-Charlotte Finel tanımlandırılması güç olan mekânları, güzergâhları belli olmayan gemileri, derin bir boşlukta kaybolan nehirleri görüntülüyor. İmgeler çözülüp sıvı hale gelmişler, akışkanlar. Dipsiz bir kuyuya doğru ilerliyoruz, engellenemez bir şekilde…

Ghazel köklerini topraktan koparmış insanların hikayelerini anlatıyor. Bilineni terk eden, tekinsiz yolculukların hikayeleri. Kaybolmaya açılan gemiler kalkıyor limanlardan, havada durmakla durmamak arasında uçaklar, kök salamayan ağaçlar. Hayat peki, bir kaç bavula sığar mı? 

GHAZEL HAKKINDA:

Ghazel 1966 yılında Tahran’da doğdu. Sanat alanında lisans ve yüksek lisans eğitimini Fransa’nın Nîmes şehrindeki Güzel Sanat Üniversitesi’nde (L’Ecole Supérieure des Beaux Arts de Nîmes) tamamlayan sanatçı, aynı zamanda Montpellier şehrindeki Paul Valéry Üniversitesi’nin Film Çalışmaları bölümünden de bir lisans diplomasına sahip.

Ghazel eserlerinde obsesif bir dürtüyle ötekilik, çağdaş göç hareketleri, yerinden edilme, aidiyet, melezlik, toplumsal sorunlar ve savaşın etkilerini sorgular. Sanatçı, eserlerinde her zaman hayatından yansımalara yer verir. Ghazel kendinde var ettiği çoklu tamamlanmamış kimlikleri ve 90’lı yılların ortalarından beri etkinliğini sürdürdüğü toplumda ihmal edilmiş erişkin olmayan bireyler, göçmenler ve sığınmacılara odaklanan sosyal hizmet çalışmalarını eserlerine taşır. Ghazel için sanat bir direniş stratejisidir.

Birçok uluslararası bienalde yer alan sanatçının katıldığı bienallerden bazıları: 2003 yılında gerçekleşen 50. Uluslararası Venedik Bienali (Clandestini) ve aynı yılda yer alan 8. Havana Bienali (El Arte con la vida), 2005 yılındaki 3. Tirana Bienali (Sweet Taboos, Episode 2: To lose without being a Loser), 2006’da 15.’incisi gerçekleşen Sidney Bienali (Zones of Contact), 2005 yılında 7.’si gerçekleşen Sharjah Bienali (Belonging), 2010 yılında Ferrara’da gerçekleşen 14. Kadın Bienali (Veiled Memoirs: Contemporary Art from Iran), 2019 yılındaki 13. Havana Bienali (Construction of the Possible).