FLOW OUT

KÜRATÖR:KOLEKTİF ÇUKURCUMA

Sanatçılar: Funa Ye, Istanbul Queer Art Collective (Tuna Erdem & Seda Ergul)

Bilsart, 29 Mayıs – 29 Haziran tarihleri arasında, küratörlüğünü Kolektif Çukurcuma’nın üstlendiği “FLOW OUT” isimli sergiye ev sahipliği yapıyor.

Kolektif Çukurcuma olarak, Haziran ayında Bilsart’ın ev sahipliğinde gerçekleşen FLOW OUT sergisi kapsamında Funa Ye ve Istanbul Queer Art Collective’in video çalışmalarına yer veriyoruz. Program, bulunduğumuz zamana dair sanatçılar ile birlikte başlattığımız ve oldukça mahrem olduğunu düşündüğümüz bir ortak düşünme, ifade etme ve yazma pratiği üzerinden şekilleniyor. Ortak yazmaya devam ettiğimiz ve FLOW kelimesinden yola çıkarak başladığımız yazı denemesinin sahibi hiç kimse iken, katılımcıları her birimiz. FLOW hem bir yere ait değil, hem de eş bir zamansallığa işaret ediyor.

Beijing, Londra, Istanbul, Berlin, Amsterdam ve San Francisco’nun bir araya geldiği bu deneme süreci Beijing’de üretimlerine ve çalışmalarına devam eden sanatçı Funa Ye’nin Flying Dance adlı video çalışması ile başlıyor. Sanatçının 2017 yılında Berlin’de katılmış olduğu bir misafir sanatçı programı kapsamında tamamladığı ve “self-fiction” adını verdiği serisinin ilk üretimi olan Flying Dance 30 dakikalık kurmaca bir video kolaj. Sanatçının özellikle internet üzerinden yaratılan kimliklere ve online dating’in ilk dönemlerine atfettiği hikayelerde Çin’deki televizyon programlarından esinlenerek oluşturduğu kadın karakterleri izliyoruz. Bu çalışma, kimi zaman Sims oyunundan bir sahneyi tekrar canlandırırken, kimi zaman toplumsal cinsiyet ve kimlik konularına ya da internet ve özellikle online dating’in ortaya çıkışının etkileri üzerine yoğunlaşıyor.

Programın ikinci haftasında ise çalışmalarına Londra’da devam eden Istanbul Queer Art Collective’in 2017 yılında Amsterdam’da bulunan Framer Framed adlı sanat alanında Kolektif Çukurcuma küratörlüğünde gerçekleşen Bilgelik Evi sergisinin açılış gününde gerçekleştirdikleri “Psychic Bibliophiles” adlı performansın dokümantasyon videosu seyirciyle buluşuyor. FLOW OUT kapsamında da bu performansın bir tekrarını da sergi mekanında yapacak olan sanatçılar ayrıca performansın oluşumuna sebep olan Just in Bookcase adlı işleri üzerine de bir konuşma gerçekleştirecekler. Bu performans ve okumalar üzerinden 2017 yazında İstanbul’da başlayan ve süregelen bir kolektif üretme ve düşünce paylaşımları sonucunda ortaya çıkan eserler, metinler ve performanslar üzerine sizlerle birlikte düşünmek ve bu sürecin önemini kendimize de hatırlatmak istiyoruz.

FUNA YE

FLYING DANCE

29 Mayıs – 15 Haziran

Sanat Konuşmaları: Naz Cuguoğlu & Mine Kaplangı (Funa Ye ve İstanbul Queer Art Collective üyelerinin Skype katılımıyla)

29/05/2019

“Flying Dance”, sanatçı tarafından 2017 yılında Berlin’deki bir misafir sanatçı programı sırasında yapıldı. Sanatçının “Self-fiction” serisinin ilk bölümü olan projede fotoğraflar, arşiv ve 30 dakikalık bir video yer almaktadır. Sanatçı Flying Dance çalışmasında Çin’deki televizyon dizilerine dayanan ve onlardan uyarlanan çeşitli kadın rollerini canlandırmaktadır. Bu çalışmanın teması Yasal Rapor’un “Sanal Maceralar” bölümünün yeniden üretimiyle, Çin’in çevrimiçi ilk kurgusu olan İlk Yakın Temas’ın (1999) bir parçasını birleştirmektedir. Sims video oyunundan ekran kayıtları ve sanatçının kendi çektiği video çekimleri ile uyarlanmıştır. “Flying Dance” kimlik ve toplumsal cinsiyet konularında sorular sordururken, aynı zamanda internet ve sanal tanışmaların ilk dönemlerinden sonra arda kalan hatıraları temsil etmekte ve hatırlatmaktadır. 

FUNA YE hakkında:

Ye Funa, 1986 yılında Çin’in Kunming kentinde doğdu. Lisans derecesini Pekin’de bulunan Central Academy of Fine Arts’ın Deneysel Sanat programında tamamladı. Ardından Londra’daki Central Saint Martins College of Art’tan yüksek lisans derecesiyle mezun oldu. Ye’nin çalışmaları, gündelik hayatın gerçekleri arasındaki ilişkilerle ilgilidir. Otorite ile farklı iktidar yapıları, etnik gruplar ve ideolojik bir sistemdeki “mükemmeliyet” kavramı için kurgusal propaganda alanı gibi birçok toplumsal yaşam alanı arasında algılanan bağlantılar yanında ütopik manzaralar da sanatçının ilgi alanları arasındadır. Politik nitelikteki çalışmaları, hicivli bir propaganda tarzı olan pastişle incelikli bir şekilde bağlantılıdır. Ye Funa’nın çalışmaları Curated Nail Residency, MoCA Pavyonu, Çağdaş Sanat Müzesi, Şangay, Çin (2015); People’s Congress (Halk Kongresi)’te ki Nails-Exhibitionist’s Curated Nails, Nanjing Sanat Üniversitesi Sanat Müzesi, Nanjing, Çin; Zha Altın Çiçekler – Hiçbir Yerden Haberler, V Sanat Merkezi, Şangay, Çin (2014); ve Ye Funa, Galerie Pièce Unique, Paris, Fransa (2014) gibi kişisel sergilerde yer almıştır. Ye Funa’nın son kişisel sergileri “Selfiction” başlığıyla Hong Kong’daki Longmont Sanat Projelerinde (2018) ve “Elden Ele” başlığıyla Nottingham’daki Nottingham Contemporary’de (2018) yer aldı. Pekin’de yaşayan Ye Funa, aynı şehirdeki Central Academy of Fine Arts Deneysel Sanat Bölümünde ders vermektedir.