BÖCEK ADASINDA BİR GÖRÜŞME

Sanat Konuşması: Elmas Deniz & Evrim Altuğ
02.12.2020

“Kendimi öldürmeli miyim, yoksa bir fincan kahve mi içmeli?” (Albert Camus)

Bilsart, 2 Aralık – 14 Aralık tarihleri arasında Elmas Deniz’in “Böcek Adasında Bir Görüşme” isimli sergisine ev sahipliği yapıyor.

15 Kasım’dan itibaren Pera Müzesi’nde yer alacak, küratörlüğünü Elena Sorokina’nın yaptığı Kristal Berraklığı sergisiyle eş zamanlı ürettiği ve orada sergilenen Böcek Adası/Isle of Mollusk (2020) videosunun bir uzantısı olan yeni video çalışmasını Bilsart’da sergiliyor. Sanatçının Berlin’de düşündüğü ve çekimlerini Ege Denizinde yaptığı video, insan olmayan diğer canlılar ile bağ kurmaya çalışan ama bunu bir türlü beceremeyen insanın, iletişim noksanlığının bir tür ironisini taşıyor. Sanatçı herşeyi insana göre ölçmenin, düşünmenin, doğa ile diğer canlılarla olan ilişkilerin bizim değerlerimize ve gerçekliğin bize göre biçimlenişini konu ediniyor. İnsanmerkezcilik ve insanbiçimciliğin mesele edildiği video “boyutların politikası” da denilebilecek bir felsefi araştırmaya koyulur.

Video, sanatçının 16. İstanbul Bienalindeki işlerine de konu olan coğrafyada, isimsiz bir derenin karşısında bir zamanlar antik bir Apollon tapınağının da oldugu yarımada ve yakınındaki adalar etrafında, sanatçının çocukluğunu geçirdiği tanıdığı denizlerde çekildi. Sanatçı videoda etrafındaki diğer canlıların kabuklarında yaşayan keşiş yengeçleri ile diyalog kurma fikrinden yola çıkıyor. İnsan olmayanla ilişkimiz üzerine uzun süredir düşünen sanatçı bu kez absürt bir durum kurgulayarak düşünmeyi deniyor. Bize hiç benzemeyen, hiç soyu tükenmeyecek olan, doğada bol olan varlığını hiç umursamadıklarımız ile kurduğu bağ da önemini yitiriyor. Bir keresinde kabuklu deniz minaresi için bilmediği bir şeyi öğrenen sanatçı bu kez yine onun için iyi birşey yapmaya kalkışıyor. Bilinç, başkalarınn zihni (zihin kuramı), yaşam ve ölüm, empati üzerine felsefi argümanlar ile desteklenen hikaye ile “ilişkinin kendisini” inceleme altına alıyor ve aslında bağlantının koptuğu yerlere bakıyor.

Teşekkürler:

Pera Müzesi, İstanbul ve Zilberman İstanbul | Berlin desteğiyle üretildi.

Elena Sorokina, Yasemin Ülgen, Moiz Zilberman, Güneş, Mesut ve Canan Genç, Mustafa ve Şadan Karadayı, Ümran ve Dila Bakioğlu, Ali, Nurşen ve Alper Deniz, Fatih Atakan Sarı, Furkan İnan ve Can Candan.

ELMAS DENİZ HAKKINDA

Elmas Deniz (d. 1981, Bergama, Türkiye) Görsel Sanatçı.

İstanbul’da yaşayan ve çalışan sanatçının kavramsal odaklı çalışmalarında, konu ekonomi ve doğadır. İnsan-doğa ilişkisi, tarih boyunca doğa fikri, ekolojik kaygılar, doğanın kapitalizm eliyle uğradığı tahribat ve tüketim kültürü üzerine üretimleri bulunur. Değer sistemi, kayıplar, soy tükenmeleri ve tarihin coğrafyadaki izleriyle ilgilenir. Son kişisel sergisi Suyun Üç Rengi Zilberman İstanbul‘da yeraldı(2019). 14. ve 16. İstanbul Bienali’ne, Colomboscope Festivali(2017) katılan sanatçının eserleri OMM (Eskişekir, Türkiye, 2020) MOCAK–Museum of Contemporary Art in Krakow, Poland (2019); Arter, Istanbul (2019); Istanbul Modern Müzesi(2016); Musée de la Chasse et de la Nature, Paris (2016); DEPO, Istanbul (2016); SALT, Istanbul (2015); SECESSION, Museumsquartier, Vienna (2013); La Friche Belle de Mai, Marsilya (2010); Montehermoso, Vitoria-Gasteiz, İspanya  (2009) gibi sanat kurumlarında gösterildi. IASPIS, İsveç ve Pistoletto Vakfı, İtalya(2015) katıldığı misafir sanatçı programlardandır. K2 Sanatçı İnisiyatifinin kurucularındandır. DEÜ GSF Resim Bölümü(2003) ve İzmir Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi mezunudur(1998)