BÜYÜK ÇAYIR 2018 SERGİLERİ

Düzenleyen: Norgunk
02.08.2018 – 15.09.2018
Heinz Peter Schwerfel & Sarkis

HEINZ PETER SCHWERFEL’İN SANATÇI PORTRELERİ  
GÖSTERİM PROGRAMI

HER SALI
Georg Baselitz
45 dakika, 1987; 52 dakika, 2004

Baselitz 1987’de, ancak 50’li yaşlarındayken, gençliği, kariyeri, çalışmaları ve beklentileriyle ilgili ilk defa kameranın karşısında konuşmaya hazır hissetti kendisini. Bu kayıtlarda, resimlerini yeteneksizce yapılmış ve kasten uyumsuz işler olarak tanımlamıştı; ona göre resimleri yine de Alman resminin “çirkin geleneği” içerisinde yer alıyordu. On yedi yıl sonra, sanatçının Bonn-Bundeskunsthalle’deki retrospektifi vesilesiyle hazırlanan ikinci filmde Heinz Peter Schwerfel sanatçıyı 1987’deki kışkırtıcı ifadeleriyle yüzleştiriyor. Artık daha sakin ve yumuşak bir tonda konuşan Baselitz, yeni tema ve tekniklere nasıl yöneldiğini ve özyaşamöyküsel meseleleri daha önce pek mümkün olmayan bir zarafet ve rahatlıkla nasıl işlediğini anlatıyor. Bu iki film program kapsamında peş peşe gösterilmektedir.

HER ÇARŞAMBA
What about Style?
Alex Katz – A Painters’ Painter

56 dakika, 2003

Alex Katz 50 yılı aşkın bir süredir modern sanatın moda trendlerine karşı kendi figüratif resmini yapmayı sürdürmüştür. Düz, zarif ve gerçekçi stili onu figüratif resmin öncülerinden biri haline getirirken, geniş izleyici kitleleri tarafından hiçbir zaman yeterince tanınmamıştır. Heinz Peter Schwerfel, tanımlanması zor bir sanatçı olan Katz’ı Main’deki atölyesinde ve Soho’daki dairesinde çalışırken kaydeder. Görüntüler arasında Katz’ın en büyük resmi olan The Black Brook başlıklı 10 metrelik bir tuvali de yer almaktadır. Film, Katz’ın 40 yıllık bir süre zarfında ürettiği 20 resimden oluşan sanal bir sergiyle kapanır.

HER PERŞEMBE
Make Me Think – Bruce Nauman

1 saat 10 dakika, 1997

Son 40 yılın en etkileyici sanatçılarından birinin çalışmalarına ve dünyasına yaklaşmaya çalışan “Make Me Think” izleyiciyi, eserlerinde korku, sevgi, yalnızlık, seks ve ölüm gibi ebedi temaları ele almaktan hiç vazgeçmeyen Bruce Nauman’ın evreninde bir gezintiye çıkarıyor. New Mexico’da inziva hayatı süren Nauman, video-performans, neon-heykel, fotoğraf, alçı ve bronz gibi disiplinler arası alanlarda çalışmaktadır. Joan Simon, Robert Storr ve Joseph Kosuth ile yapılan röportajların da yer aldığı film, Nauman’ın erken dönem filmlerine eğilmenin yanı sıra “Clown-Torture” ve “Anthro/Socio” gibi agresif video enstalasyonlardan da detaylı kesitler sunar.

HER CUMA
Plaisirs/déplaisirs: le bestiaire amoureux d’Annette Messager

52 dakika, 2001

Heinz Peter Schwerfel’in bu portre çalışmasında Anette Messager’nin enstalasyonlarından derlenmiş görüntülere, Ulrich Lask’ın bir ses işi eşlik ediyor. Kamera sanatçının atölyesini yavaşça katederken Messager dış seste kalıp işleri üzerine konuşur. Akışın bir noktasında sanatçının sesiyle görüntüsünün beklenmedik bir anda buluşması izleyici için güzel bir sürpriz olur.

HER CUMARTESİ
The World According to Kapoor

52 dakika, 2011

Kültürlerarası büyücü, estetik mükemmeliyetçi ve imkansızın mühendisi olan heykeltraş Anish Kapoor, işlerini daima yeni sanatsal ve teknik meydan okumalarla üretir ve geliştirir.

Hindistan’da doğan, 70’lerden beri İngiltere’de yaşayan Kapoor, devasa aynalarıyla bulutları yakalar, pigment minyatürleriyle monokrom renkleri heykelleştirir. Bu film, sanatçının Londra’daki atölyelerinden Şikago ve Napoli’deki kalıcı enstalasyonlarına, Bilbao, Mumbai ve Delhi’deki sergilerine uzanan bir yolculukla Kapoor’un dünyasını anlatmaktadır.

HEINZ PETER SCHWERFEL hakkında:

1954’te Köln’de doğdu, felsefe ve sanat tarihi alanlarında eğitim gördü. Jeff Koons, Rebecca Horn, Anish Kapoor gibi sanatçı portreleri de içeren yaklaşık 60 film üretti. Yazıları ART Kunstmagazin ve Beaux Arts Magazine gibi dergilerde yayınlandı; filmleri Musée National d’Art Moderne (Paris) ve Museum of Modern Art’ı (New York) içeren pek çok sanat kurumunda gösterildi. Kino der Kunst (Münih) film festivalinin sanat direktörlüğünü yürüten Schwerfel, Köln ve Paris’te yaşamaktadır.